Afscheid Veerle Lauwers

Niemand die het dan beseft, maar de IAD’s, de Intergemeentelijke Archeologische Diensten, zullen de weg voorbereiden en een belangrijke rol spelen in de creatie van de tegenwoordige Intergemeentelijke OnroerendErfgoedDiensten, kortweg IOED. Als intergemeentelijke archeologe stond Veerle in voor de dagelijkse opvolging van de archeologische dossiers in haar werkgebied: Bekkevoort, Tielt-Winge, Holsbeek en Rotselaar. Zo schreef ze een aantal spraakmakende dossiers op haar conto. Ze kreeg hierom soms wat onterechte kritiek te verduren, maar deze dossiers vormden Veerle tot de archeologe die ze vandaag is: mondig, to-the-point en zeer vakbekwaam.

In 2016 liet ze haar dienst uitgroeien tot wat hij vandaag is, de IOED WinAr. Ook hier, samen met collega’s, trok ze de kar van het erfgoed; nu niet enkel het ondergrondse, maar vanaf dan ook het bovengrondse. Tielt-Winge verliet de vereniging, Haacht kwam erbij. In 2020 traden Keerbergen en Tremelo tot het samenwerkingsverband en kregen alle gemeenten het label van OnroerendErfgoedGemeente. 

Tegelijkertijd betrok ze ondertussen ook verschillende partners om haar werkgebied bij het grote publiek te promoten: denken we maar aan de projecten rond Roost en de Wijngaard, aan het kasteel van Wezemaal en, recent nog, de Hermansheuvel. Stuk voor stuk projecten waar we Veerle als archeologe en coördinator van IOED WinAr van zullen herinneren als gedreven persoon.

Ze legde met haar dienst ook de basis voor een stevige werking rond de integratie van onroerend erfgoed en ruimtelijke ordening en voor enkele inzichten rond hoe inventarisatie in een gemeentelijk kader kan worden vertaald en ontplooid. Bij dit laatste denken we vooral aan de inventarisatie van de dorpskern van Werchter.

Na 11 jaar trouwe dienst verruilt Veerle het platteland nu voor de stad. We hopen dan ook van ganser harte dat ze de pioniersgeest die ze bij IOED WinAr steeds voor ogen had, ook kan gebruiken in de grote stad. We wensen Veerle veel succes in haar nieuwe uitdaging.