Een geschiedenis van een dorp in het Hageland.
Mijne groeten uit Onze-Lieve-Vrouw Tielt, Leuven, 2017

Veerle LAUWERS, Rombout NIJSSEN, Werner WOUTERS, Paul KEMPENEERS en de vrijwilligers van Tielt

winar een geschiedenis van een dorp in het hagelandHet gebeurt niet meer zo vaak: de publicatie van een boek over de geschiedenis van een dorp. En nochtans mocht Onze-Lieve-Vrouw Tielt al 60 jaar lang pronken met een diepgaand werk van de hand van Emiel Vandewoude. Hij publiceerde in 1958 “Onze Lieve Vrouw Tielt in het verleden. Van de oudste tijden tot omstreeks 1800” en trachtte met dit werk ‘met de grote feiten uit ’s lands verleden te kunnen aanknopen’. Het raamwerk dat hij aanleverde gaf de auteurs van nu wel de vrijheid de nadruk te leggen op het leven van alledag in de parochies van Sint-Maarten en Onze-Lieve-Vrouw. Het administratieve en kerkelijke bestuurlijke landschap dat door Vandewoude geschetst was, creëerde een speelveld dat de auteurs van 2017 invullen met onderzoek naar vijf verschillende en meer wereldse thema’s: hoe woonden en werkten, aten en dronken, baden, zorgden en bestuurden de dorpelingen vroeger.

Het nieuwe boek brengt archeologische, historische, plaatsnaamkundige, bouwhistorische en cartografische bronnen samen, en brouwt een nieuw verhaal over de oorsprong en de geschiedenis van OLV-Tielt tot aan de Eerste Wereldoorlog. De auteurs verkozen van bij het begin samen te werken met vrijwilligers uit Tielt-Winge, die niet alleen hun expertise inbrachten, maar ook een weelde aan nieuwe bronnen. De publicatie brengt een overzicht van deze toevloed en maakt oa. veelvuldig gebruikt van GISsoftware om de landschappelijke analyse van het dorp door te voeren en te illustreren. Voor de eerste maal wordt het 17de-eeuwse Mirakelboek van Onze-Lieve-Vrouw gepubliceerd samen met de 15 snedes van de zogenaamde Tiendenkaart uit 1717. Daarnaast vonden ook tal van niet eerder gepubliceerde (en al dan niet uitgevoerde) bouwtekeningen van beider kerken hun weg naar het boek. De opgang en neergang van het bedevaartcentrum dat Tielt was, wordt uit de doeken gedaan, de bouwgeschiedenis van de twee kerken wordt ontrafeld en het alledaagse leven van de Tieltenaar met zijn armenzorg, lokaal en landelijk bestuur en rechtspraak wordt gedetailleerd besproken.

Het boek is rijkelijk voorzien van illustraties en zeer verzorgd uitgegeven, kortom een werk van bijna 400 bladzijden dat nooit vermoeit. Dit resultaat is een pleidooi voor intensieve samenwerking tussen en met individuele talenten uit de eigen dorpsgemeenschap en daarbuiten.

Het boek is een initiatief van WinAr, direct te koop bij WinAr, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Provinciebaan 20, 3110 Rotselaar